En liten guide om annonser

Annonser är en djungel. Det finns tusen olika sätt att tjäna pengar på annonser. En bra grej med annonser är att det är ganska enkelt. Du behöver inte ha en så avancerad sida, eller ha kommit på något att sälja, för att tjäna pengar med annonser. Annonser handlar i grund och botten tvärtom om att hjälpa någon annan att sälja mer. Startitup guidar i djungeln!

Olika sätt att skaffa annonser:

 • gå med annonsnätverk (t.ex. Adsense)
 • sälja själv (ringa upp företag och fråga om de vill köpa annonsplats)
 • gå med i affiliateprogram (t.ex. Ving’s affiliateprogram hos Tradedoubler)

Olika sätt att få betalt för annonser:

 • cpm (betalt per tusen visningar)
 • cpc (betalt per klick)
 • cpa / affiliate (betalt för genererad försäljning).

Olika sätt att lägga in annonser:

 • banners (bilder- eller visuella)
 • textlänkar (“Gå till Lindex för att handla linnen, klicka här”)
 • kontextuella annonser (t.ex. Adsense, de lägger automatiskt in de mest relevanta annonserna)

Branschskillnader

Inom vissa nischer, t.ex. resor och presenter, är det väldigt lukrativt med affiliatemodellen. Beroende på typ av sajt, betalar dessa annonsörer ganska bra via affiliatenätverken – vilket gör att det ofta är smartare att ha affiliateannonser än klickbaserade Adsenseannonser. En kombination är dock ofta att föredra.

Sedan finns det helt andra lägen, såsom när du har en sajt som är ganska generell (en blogg t.ex.) där du skriver om många olika saker. Då är Google Adsense-annonser en smart idé. Dessa matchar automatiskt annonserna till innehållet, så blogginlägget om blommor visar Adsense-annonser bredvid med blomannonser och det som handlar om mobilabonnemang visar mobilabonnemangsannonser.

Har du aldrig testat att lägga in annonser förut, kan Google Adsense troligtvis vara det enklaste valet. Då fixar Google automatiskt bra annonser och du får en fungerande lösning som är ok för nästan alla nischer.

Affiliatenätverk

Andra annonsnätverk

Läs mer

Så kommer du igång

Säg att du startat en sida om Portugal. En reseguide till Portugals bästa kuststränder. Hur hittar du annonser som passar din sajt?

 1. Registrera dig på några av de största affiliatenätverken, t.ex. Adrecord och Tradedoubler. Här kan du läsa och se en guide om hur du gör detta för Adrecord.
 2. Kolla i resekategorin på dessa, vilka annonsörer finns det? Kör t.ex. Ving eller Fritidsresor något affiliateprogram? Säljer de resor till Portugal som jag skulle kunna promota?
 3. Välj ut 1-10 st relevanta affiliateannonsörer, och ansök om att få lägga in annonser från dem.
 4. När du blivit godkänd, gå in på respektive program och hämta annonser. Ibland kanske bara en annonslänk, ibland banners. Lägg in på din sajt.
 5. Voilá! Du har nu annonser på din sajt.

När du kommit igång, kan det vara bra att kolla extra noga på hur mycket ersättning du får från respektive affiliateprogram. Det kan variera mycket!

Ett alternativt sätt är också att komma igång med Google Adsense. Detta går snabbare, är enklare och kan absolut ge samma resultat. Fungerar även som komplement till affiliateprogrammen. Läs vår guide till Adsense här.

Skriv ett svar