Eric Martinsson om design

Vem är du?

Jag heter Eric Martinsson och är en kille som älskar sport, gillar livet som företagare och som kanske är lite för mycket beroende av internet och designprylar. Jag driver just nu två företag, design och webbyrån Grebban och webbutiken Headler och är medlem i Young Entreprenuers of Sweden.

Hur viktig är designen för en sajt?

Designen är viktig på en sajt. Det är ju det som ändå syns och är första intrycket, förmedlar en känsla och kommunicerar med besökarna. Så det är viktigt att tänka till när du utformar din webbplats. Men det är inte allt, design handlar inte bara om mönster och grafiska element de är ett samspel mellan färg, bilder, text, typsnitt och att man följer den röda tråden i allt. En helhet.

Behöver man en logga? Om ja, hur fixar man en utan grafisk kompetens (och pengar?)

Enligt mig så är svarat ja. Logotypen visar företagets/projektets själ. Din logotyp är ditt företag. Din logotyp representerar oavsett sammanhang dig, ditt företag, tjänst eller projekt och företagets hela verksamhet – dygnet runt.

En bra logotyp är enkel. Så enkel att alla lätt kan uppfatta och känna igen den. Den är unik på sitt sätt och genomtänkt och den säger någonting om företagets verksamhet. Den har oftast 1-3 färger men ska även fungera att tryckas i svartvitt. Den ska kunna presenteras i såväl små som stora format utan att tappa i kvalitét, på allt från webbplatsen, visitkort till stora utomhusskyltar.

Här finns några tips och trix om du vill göra din logotyp själv:

Har du några tips på hur man ska tänka när man bestämmer design av sin sajt?

Fundera ut på vad ditt syfte och mål med din sajt. Bestäm dig för ett spår, välj ut ett färgschema 1-4 färger som förblir genomgående i designen. Hitta 1-2 typsnitt som passar bra ihop, både som Rubrik, titlar och brödtext. Håll det rent, städat och snyggt, försök inte att få in så mycket som möjligt då blir det lätt plottrigt.

Min designprocess ser ofta ut som så att jag tar fram papper och penna eller hoppar in i Balsamiq och gör en Wireframe/skiss över hur sajten olika element, funktioner och innehåll ska ligga. När den är spikad övergår jag till Photoshop för att på riktigt börja designa och utforma sajtens grafik och känsla. Sen övergår arbetet till att få designen från PS till en klickbbar webbplats, med hjälp av HTML, CSS. När mallen är klar läggs den i ett CMS / Publiceringsverktyg som ex kan vara WordPress eller Drupal.

Var kan man hitta snygga designmallar för sin sajt?

Google är din bästa vän. Det råder inte direkt någon brist på gratis WordPress-teman; en sökning på Google resulterar i tiotusentals träffar. Börja med att kolla in på WordPress officiella sida och gör en sökning.

Har du tips på grymma designers som gör designmallar för wordpress?

Ja, jag. Nä skämtosido det finns många duktiga designers där ut. Men när det gäller WordPress och att hitta teman, förutom att googla dig fram så kolla in sajter som Themeforest, WooThemes, Elegantthemes , Mojo Themes med många fler.

Har du några smarta tips på hur man kan anpassa designmallar i WordPress?

Om du är duktig på att programmera och behärskar verktyg som HTML, CSS och PHP kan du skapa egna teman eller använda bra grundteman att utgå ifrån som ex Rootstheme men de flesta tycker nog kanske att det är bekvämare att använda teman som andra skapat. En mellanväg kan vara att göra små ändringar, som till exempel att byta färger, typsnitt, logotyp, headerbild i ett tema som någon annan har skapat – det kan man ofta göra det med ganska enkla medel. Ett tips: lär dig CSS ;)

Vad är dina bästa tips när det kommer till design?

  • Håll det enkelt och stilrent men tumma inte på kvalitén.
  • Tänk först, skapa sedan!
  • Inspiration och kreativitet. Inspireras av andra duktiga designers.

Webbdesign: make better websites, CSS Mania, AWWW Awards
Logotyper: Logopond

  • Hitta en schysst balansgång mellan typsnitt, färg och bilder. Och se över marginaler.
  • Designa inte din webbsajt efter företagets organisation. Bygg den efter vad kunden letar efter.

Skriv ett svar