Hitta bilder att använda gratis

Upphovsrätt är viktigt, inte minst kring bilder, och om du inte tar egna bilder kan det vara bra att tänka på att det inte nödvändigtvis är okej att bara sno bilder hur som helst på internet. Det är lätt att vara lat och Bildgoogla, ta en bild och känna sig nöjd, men det är inte alltid okej.

Det finns dock smarta lösningar och många bilder man får använda, helt fritt och gratis. Creative Commons kallas licensen för detta och innebär i princip att de som lagt upp bilden sagt *hej! använd gärna min bild, men ange källan. i övrigt är det bara att köra på!’. En helt fantastisk grej som gör att det finns miljontals, ofta riktigt snygga, bilder att använda helt gratis.

För att hitta snygga bilder som har en Creative Commons-licens, kan du till exempel använda den här sökmotorn. Fylla i “Flickr” (som är en bildtjänst på nätet där många lägger upp sina bilder) och sedan söka på vad du vill ha för bild. T.ex. “retro shoes”.


1. Gå till search.creativecommons.org, se till att Flickr är ifyllt (men Google Images brukar också fungera väldigt bra)

2. Sök på något. Observera att det bara är vissa bilder med Creative Commons som man får använda i kommersiellt syfte (som de flesta Startitupsajter kommer vara), så se till att den är ikryssad.

3. Browsa snygga bilder! Och ladda ned de du tycker är snygga och vill använda. Klicka bara på bilden, och sedan högerklicka, och i listan välj “Spara som”. Sedan finns de på din dator!

4. Ett hett tips är att klicka på “View all sizes”, så kan du ladda ned större versioner av bilderna.

5. Ge cred. Creative commons bygger på att man ger cred till den som tagit bilden. Se några praktiska exempel på hur du kan göra på Creative commons egna sida.

Skriv ett svar