Intervju med Annelie Näs

Vem är du?

En datanörd som älskar att resa och diskutera digitalutveckling. Uppväxt i Piteå, född 87 och med 10års erfarenhet av tävlingsdans. Jag har jobbat massa med webbutveckling på Halebop men kör nu eget.

Vad är dina bästa tips för att få fler besökare till din sajt?

Jag tror stenhårt på att bästa sättet att öka antalet besökare till sajten är att skapa bra innehåll, det gör också att du får in rätt besökare till sajten. Om man skapar innehåll som användarna på något sätt kan få användning av så kommer fler till sajten, stannar längre och tar med sig sina vänner dit. Innehåll som har kvalité och relevans slår alla andra typen av trafikdrivande aktiviteter.

Sen gäller de självklart att folk hittar till innehållet från början. Se till att optimera sajten så att den indexeras bra på google, sprid ditt innehåll i sociala medier och gör det enkelt för dina användare att dela med sig. Självklart behöver man ju komplettera med betald trafik och då är mitt tips GDN (Google display networks) eftersom de bygger på att de finns en relevans mellan annonsplaceringen och annonsinnehållet. Var dock medveten om bannerblindness när ni skapar och utformar annonser.

Vad är dina bästa tips för att kunna öka konverteringarna?

Jag rekommenderar att du tillbringar lika mycket tid på testa och optimera sajten som du spenderar på att få in besökare. Det är dyrt att få besökare till sajten, ändå tillbringar vi alldeles för lite tid på att ta hand om besökarna som kommer. Detta är eftersom få inser att man kan sälja mer genom att optimera flödena och innehållet på sajten (konverteringsgraden). Använd verktyg, mätningar eller låt era vänner prova att använda sajten medan ni tittar på, då kan ni hitta massor av småsaker som är självklara för er men som får användarna att tveka och i slutändan inte handla. Ett tips är att prova tjänster som optimizley och visual web optimiser för att veta vad ni ska optimera. En ändring av färg på en knapp kan resultera i en ökad CTR (hur många procent av besökarna som klickar på annonserna) med 30 %.

Vad är dina bästa tips för att kunna tjäna mer på sin e-handelssajt?

En av de största utmaningarna inom e-handel är att öka värdet på varje besökares köp. Om varje besökare spenderar lite mer, så ökar värdet per besökare och man tjänar mer på sin e-handel. Utmaningen ligger i att göra det så pass enkelt och intuitivt att man inte tappar besökaren i flödet eftersom de kan blir ett extra steg. Så än en gång, testa, mät och optimera.

Ett annat tips om du är återförsäljare av en produkt och lyckas bra med försäljningen är att erbjuda varumärket extra synlighet på sajten i form av brandpages eller liknande och ta betalt för utrymmet. Har ni en blogg, sälj ett sponsrat inlägg mellan varven. (Visa dock tydligt att de är sponsrat för läsarna – och kräv bra innehåll av annonsören) Denna typ av samarbeten går att ta bra betalt för, likt ett affilliateprogram men de konverterar bättre än en banner eftersom de är mer relevant för besökaren.

Vilka “words of wisdom” vill du skicka med till deltagarna?

Testa, testa, testa, mät och optimera. Kom ihåg 80/20 regeln i allt ni gör. 80 % av inkomsterna kommer kanske från 20 % av produkterna. 80 % av trafiken kanske kommer från 20 % av källorna. Fokusera på de som ger resultat, kopiera det, ta bort de som inte fungerar och gör om igen. Om ni inte mäter de ni gör så kommer ni inte veta vad som fungerar, så tillbringa tid på att analysera och optimera och lär er fokusera på rätt saker.

Du hittar Annelie på Twitter. Kolla också in hennes sajt Kittat.se 

Skriv ett svar