Intervju med Daniel Stensiö om affiliate

Vem är du?

Jag heter Daniel Stensiö och är en 32-årig göteborgare med ett stort intresse för webbutveckling och nya medier. När jag inte analyserar konverteringar letar jag efter ny musik, planerar resor och följer ÖIS väg tillbaka till fotbollens finrum.

Vem är du yrkesmässigt?

Jag har sedan 2009 arbetat med affiliatemarknadsföring i egna företag och sedan tre år tillbaka gör jag det på heltid. Dessförinnan var affiliatemarknadsföring och webbutveckling mer av en hobby vid sidan av studier och annat arbete. Jag bloggar om affiliatemarknadsföring på affilination.se

Vad är egentligen affiliatemarknadsföring?

Jag brukar oftast förklara affiliatemarknadsföring som prestationsbaserad onlinemarknadsföring med tre parter inblandade. Du som affiliate levererar besökare till en annonsör. Annonsören rapporterar resultaten av din trafik till affiliatenätverket som sluter cirkeln genom att betala ut eventuell ersättning till dig. Det allra vanligaste är att annonsören endast betalar ersättning vid genomförd order, antingen med en fast ersättning per order eller en procentuell andel av ordervärdet.

Vad är dina bästa tips för att kunna tjäna pengar på sin affiliatesajt?

Relevanta annonser är A och O när det kommer till konvertering. Prova dig fram med olika annonsörer, mät resultat, optimera! Försök att hitta en nisch som inte är redan är överfull av affiliates för att inte drunkna i konkurrensen. Tandblekning och lån är till exempel inte något jag skulle ge mig på som helt ny inom affiliate.

Vad är för- och nackdelarna med Google Adsense?

Google Adsense är lätt att komma igång med, annonserna optimeras automatiskt utefter din sajts innehåll, Google betalar relativt bra per klick och du har allt samlat på ett och samma ställe.

Nackdelen med Google Adsense är enligt mig att inte själv kunna precisera vilka annonsörer som syns i dina annonsenheter och en alldeles för stor andel irrelevanta annonser.

Utöver detta är det alltid en risk att vara beroende av en inkomstkälla, jag försöker alltid att sprida mina risker över flera affiliatenätverk.

Vad är för-och nackdelarna med affiliateprogram?

Affiliateprogrammen ger dig möjlighet att själv styra över vilka annonser som syns på din sajt. Du kan djuplänka till specifika produkter hos en annonsör om du driver en nischad sajt. Supporten hos affiliatenätverken är för det mesta bra och snabb.

Nackdelar finns det såklart även här. Risken finns att annonsörer avslutar sin satsning på affiliatemarknadsföring vilket kan drabba dig hårt om du byggt din sajt kring just det företagets produkter. Utbetalningen av dina intjänade pengar sker oftast inom 1-2 månader efter genomförd order. Konkurrensen är ofta väldigt hög inom lukrativa nischer så som lån och resor.

Hur ska du tänka när du väljer annonsörer/affiliateprogram? (Vad är ett bra / dåligt affiliateprogram?)

Ett bra affiliateprogram ger dig möjlighet att annonsera både med textlänkar och med ett flertal olika storlekar och utföranden på banners. Gärna minst 10 dagars cookie-tid för att ge dig ersättning för ordrar som inte sker direkt. Segmentstrappor som ger högre ersättning vid större antal konverteringar och en bra kommunikation mellan annonsör och affiliate är ytterligare två faktorer som jag uppskattar. Det är alltid en fördel att arbeta med välkända butiker och varumärken.

Vilket/vilka affiliatenätverk gillar du bäst? Varför?

Mina favoriter bland affiliatenätverken just nu är Adrecord, Adtraction, Tradedoubler och Zanox. Det som dessa fyra nätverk har gemensamt är ett bra och brett utbud av annonsörer och jag har aldrig haft några som helst problem med utbetalningar från dem.

Är du ny inom affiliate kan jag varmt rekommendera Adrecord som enligt mig har branschens bästa support och nybörjarguider i form av både text och video.

Hur ska du tänka när du placerar annonserna på din hemsida för att maximera intäktsmöjligheterna?

Håll antalet annonsenheter på en rimlig nivå, få men relevanta annonser konverterar bättre än många irrelevanta. Jobbar du med Google Adsense är maxantalet annonsenheter tre per sida, en regel som kan vara bra att använda sig av även inom affiliatemarknadsföring. Låt inte annonserna ta över ditt innehåll, en sida full av reklam ger inget seriöst intryck.

Vad är dina bästa tips för att öka konverteringarna och därigenom tjäna mer pengar?

Testa dig fram för att hitta vilken annonstyp (text/banner) och annonsplacering som konverterar bäst på just din sajt. Textlänkar konverterar i allmänhet bäst, speciellt om du lyckas baka in dem i ditt redaktionella innehåll. Öka trafiken till din sajt med hjälp av sökmotoroptimering (SEO). Behåll dina ”kunder” genom att binda dem till dig med hjälp av sociala medier och nyhetsbrev.

Vilka ”words of wisdom” vill du skicka med deltagarna?

Gör en noggrann undersökning av konkurrensen och möjliga annonsörer innan du sätter igång med ditt projekt. Sprid dina risker genom att jobba mot olika affiliateprogram/nischer och affiliatenätverk, på så sätt riskerar du inte att förlora alla dina intäkter om en annonsör avslutar sin affiliatemarknadsföring, ett affiliatenätverk går i konkurs, eller om din sajt skulle bli svartlistad hos Google. Ha tålamod. Lycka till!

Skriv ett svar