Intervju med Markus Jalmerot om domännamn

Markus har länge varit en av Sveriges mest aktiva handlare av domännamn och duktig expert på sökmotoroptimering. Läs intervjun för att lära dig mer om hur man ska välja domännamn!

Vem är du?

Jag är en skåning som nu slagit mig ner i London. Gillar uppleva nya platser, fotografera och jobba med att skapa nya saker på webben.

Vem är du jobbmässigt?

Driver två företag; SEO Specialist och Affiliate Specialist. SEO företaget fokuserar på att hjälpa Europeiska kunder med sökmotoroptimering, medan jag med Affiliate Specialist bygger upp egna sidor.

Vad kännetecknar ett bra domännamn?

Välj den optimala och mest naturliga URL för marknaden (ex: .SE för Sverige, .COM för USA); annars blir det lätt att man tappar besökare (t. ex: har du .NU så kommer en viss % automatiskt gå in på .SE nästa gång de ska besöka dig).

Den ska inte vara allt för lång (gärna under 15 bokstäver utan domänändelse). Namnet måste vara lätt att komma ihåg. Det bör gå att uttala domännamet via telefon utan att behöva upprepa sig femtioelva gånger. Ett bra namn får dig att låta intressant, trovärdig och någon man vill göra affärer med.

Vad kännetecknar ett dåligt domännamn?

Namnet är din identitet på nätet så det är synd att ta genvägar och välja mindre trovärdiga domänändelser som kan vara svåra att komma ihåg och som ser ‘spammiga’ ut (t ex: .info, .biz). Dåliga namn har ofta en motsvarande domän som är väldigt snarlikt, fast bättre. De är generellt av fel ändelse, väldigt långa, krångliga att uttala och ser inte så snygga ut i löpande text.

Har du några tips på hur deltagarna ska tänka när de bestämmer sig för ett domännamn?

Det är fel ställe att snåla på i marknadsföringsbudgeten, eftersom domännamnet kommer att följa dig hela tiden.
Kolla runt på så många olika ställen som möjligt efter lämpliga namn. Fråga och kolla på olika forum om de har något (ex: wn.se för svenska namn), samt kolla på marknadsplatser som MissDomain.se och Sedo.com. Försök få namnet att låta lite finurligt och spännande, så de blir nyfikna att gå in där. Har du tur så kan namnet vara ledigt och då är det bara att registrera!

Vad är mest lönsamt: Affiliatesajt eller e-handelssajt?

Det beror väl på och de borde ju finnas viss överlappning med – ehandelssajter som är affiliatesajter är väl rätt vanligt? I slutändan beror det nog på vilken nisch man väljer, hur bra sida man skapat, vilka man samarbetar med och hur väl professionell sajten optimeras och hur tydligt och unikt den marknadsförs.

Du har ju en gedigen erfarenhet när det gäller internetsajter, vad är dina bästa tips för att lyckas med sitt internetföretag?

3 tips:

  • Ett bra domännamn betalar sig ofta flera gånger om och leder till ökad trafik och ihågkommelse.
  • Fokusera. Jobba inte med 20 olika saker; gör en sak riktigt bra innan du går vidare på nästa.
  • Testa i liten skala först. Bygg t. ex upp en landingssida (landing page) och kör sponsrade länkar för att testa hur intresserade folk och hur väl produkten konverterar innan du investerar allt för mycket tid och pengar i ett nytt projekt.

Skriv ett svar