Kom igång med sociala medier

Det finns många olika sociala medier, alla har sina fördelar och nackdelar. Vi på Startitup rekommenderar att du börjar med Facebook och Twitter, två av de viktigaste men framförallt enklaste. Dessutom är de helt gratis.

Några generella tips när det kommer till sociala medier:

  1. Var personlig. Avsluta gärna med /dittnamn. Skriv som om du är en person, inte ett storföretag på börsen.
  2. Don’t overdo it. Använd det lagom, som ett komplement till allt annat du gör. Låt antalet gillningar på Facebook, eller followers på Twitter, öka efterhand. Det viktigaste är inte att ha tusentals gillningar, utan att få de som gillar din sida att tycka om dig över tid. Posta ibland, men inte varje dag. Varannan? Det låter mycket bättre. En gång i veckan? Toppen.
  3. Testa! Sociala medier ändras snabbt. Facebook ändrar småsaker hela tiden och vad som fungerar nu, kanske inte fungerar imorgon. Så, testa dig fram och lär dig bli duktig på att trolla med knäna. Då kommer du att lyckas i sociala medier.
  4. Läs mycket. Det skrivs ofantliga mängder guider om hur du kan använda dig av sociala medier på internet. Läs, och lär. Du får aldrig sluta lära dig!
  5. Var alltid vänlig med de du pratar med i sociala medier. Alltid.

Hur ska du använda dig av Facebook?

Starta en ‘Facebook Page’ och börja dela bilder, erbjudanden, tips och mycket annat. Svara när någon kommenterar eller skriver och se alltid till att vara vänlig. Bjud in alla dina vänner! De brukar vara en bra början till att få många ‘gillningar’. Lägg även till en ‘gilla oss på facebook’-knapp på din sajt. Allt handlar om att 1. fixa många som gillar facebooksidan 2. få de att interagera med det du postar. Posta bra saker, så kommer de att tillslut även gå till din sajt och handla.

Kika gärna på hur dessa sajter använder Facebook, för att få ett hum om hur du kan göra:

Vi skriver ingen egen guide för hur du startar en Facebooksida eftersom så många andra har gjort det bra. Så, läs gärna:

Hur ska du använda dig av Twitter?

Twitter är lite svårare än Facebook, trots att det egentligen är en enklare tjänst. Som företag är det enklaste att starta ett konto, förslagsvis med sajtens namn, och sedan följa intressanta människor. Följ dock inte för många, då kan du bli avstängd. Sök efter det du säljer. Är det någon som skrivit ‘jag vill köpa tshirts, har du några tips?’ och du säljer tshirts, tipsa om dina produkter. Fördelen med Twitter är att alla kan följa alla, och att alla kan svara alla. Så, om du söker hittar du folk du faktiskt kan prata med. På Facebook måste du först få någon att gilla din sida, på Twitter räcker det med att hitta den du vill prata med. Ett hett tips är dock att absolut inte spamma eller skriva för mycket till twittrare, det uppskattas sällan.

Så, såhär kommer du igång:

  1. Registrera dig på Twitter.com (gratis!)
  2. Hitta några intressanta personer att följa. Börja t.ex. med dina vänner eller sådana som jobbar med det din sajt handlar om. Eller varför inte några kändisar?
  3. Börja Twittra. Skriv om intressanta saker, posta intressanta länkar, skicka ut erbjudanden eller fråga saker.
  4. Twittra med andra! Svara på frågor, fråga andra personer saker och interagera. Det bästa med Twitter är att du verkligen kan prata med människor, inte att du kan pusha ut ett budskap.
  5. Testa dig fram. Ingen vet riktigt hur Twitter SKA användas. Det enda sättet att veta hur du ska använda det är att testa :)

Inspiration, så här Twittrar andra:

Läs också:

Överkurs – testa andra sociala medier!

Pinterest
En relativ ny, bildrik, tjänst. Gratis att registrera sig. Se hur t.ex. Hotel Stelor gjort.

Instagram
Den omåttligt populära fotoappen Instagram är superenkelt att komma igång med. Registrera, börja ta bilder och dela. Se hur t.ex. Kränku använder Instagram.

Blogg/Wordpress
Bloggen är fortfarande ett av de viktigaste sociala medierna och kanske det som genererar mest värde över tid. Blogginlägg som skrivs nu får besök via Google i många år framöver, och det går att dela såväl bilder som texter, videoklipp och mycket annat. Att starta en blogg är alltid en bra idé.

Skriv ett svar