Marcus Westberg: “Jag rekommenderar alla att åtminstone gå igenom och lära sig de enklaste grunderna inom SEO”

Marcus WestbergVem är du?

Jag är en kille på 33 år som gillar träning, filmer, goda viner och har ett stort intresse för webben :) Jag bor just nu i Tyresö med min flickvän.

Vem är du yrkesmässigt?

Från början är jag utbildad kock. Efter ett par år i restaurangbranschen så sadlade jag om till att jobba mer med webben. När det gäller webben så är det mest SEO och Internetmarknadsföring i allmänhet jag jobbat mest med.

Började som sökmotoroptimerare åt Getupdated för många år sedan. Sedan har jag haft en firma (Svensk SEO) som specialiserar sig på Internetmarknadsföring åt småkunder i första hand. Efter en två-årig anställning inom guldbranschen är jag tillbaks som SEO-manager på Netbooster.

Varför är det viktigt att ha en sökmotoroptimerad sajt?

För att människor skall kunna höra vad du har att säga på webben.

Vilka är de viktigaste sakerna att fixa på sin sajt för bättre ranking?

Jag tycker man skall vara noga med att skriva tydligt vad det är man gör eller att skriva om produkten/tjänsten man vill sälja mycket. När det gäller mer konkreta tips så skulle jag rekommendera två snabba tips i den ordning de kommer i. 1: Se till att ordna inlänkar till din sida. 2: Se till att titlar och rubriker motsvarar det som innehållet på sajten handlar om.

Hur hittar man de viktigaste sökorden?

Ett enkelt och populärt sätt att göra detta är att kolla Googles verktyg: https://adwords.google.com/o/KeywordTool
Självklart skall man även analysera sin egen statistik. Där kan man få ut mycket information om vad besökarna letar efter. Finns det inget statistikprogram installerat på din sajt så rekommenderar jag Google Analytics eller Statcounter. Båda alternativen är gratis.

Hur gör jag SEO för WordPress på bästa sätt?

När det gäller WordPress så finns det en väldigt massa plugins som kan skapa bättre värde för besökaren samtidigt som det är bra för SEO. Ett exempel på ett sådant plugin är “related posts” som visar upp relaterade tidigare bloggposter du gjort efter ett inlägg. I övrigt så är det samma tips som ovan, dvs att skriva informativa titlar, rubriker och även att länka till sajten. Ett bra tips för att få bäst inlänkar är att ha bra text på sidan. Då får man ofta starka, relaterade och naturliga inlänkar från andra webmasters.

Hur ska jag optimera min ehandel på bästa sätt med SEO?

Ta först reda på vilka produkter som säljer bäst eller vilken produkt du vill sälja mer av. Framhäv sedan dessa sidor tydligt på din sajt. Ett exempel vore att lägga de tre populäraste produkterna högt upp på sidan och sedan länka till respektive sida. På det sättet ser både Google och besökarna på din hemsida att sidan handlar om dessa produkter. Andra snabba tips är att döpa dina produktbilder med ALT-taggar och att se till att länka internt till dina viktigaste produkter.

Hur ska man optimera sina texter?

Nuförtiden är Google så pass bra på att förstå vad en sida handlar om så man behöver bara skriva sitt budskap. Skriv gärna ingående och detaljerat om dina produkter eller tjänster. Försök hitta sätt där texten du skriver skapar något slags värde för besökaren. Glöm inte att tänka på att sätta informativa rubriker!

Vad ska man tänka på mer för att optimera själva sajten?

Att ha en bra internstruktur. Den får gärna vara intuitiv. Gör det enkelt för besökaren att hitta din produkt. Genomgående så är det bra om man framhäver sina viktigaste undersidor på sajten. Du kan även skapa en sajtmapp för besökaren. Komplettera med en .xml sitemap som du skickar in till Google Webmaster Tools. Då indexeras ofta dina nya produkter snabbare om de skulle ligga djupt ner i hierarkin på sajten.

Hur ska du tänka när du väljer titles?

Enkelt, att skriva informativt om vad innehållet på just den sidan handlar om.

Vad är dina bästa tips för att skaffa relevanta länkar till sin sajt?

Att vara aktiv och delta i diskussioner på webben om just det du skriver om. I bloggar, på Twitter, Facebook med mera. Skaffar man sig många bekanta inom en viss nisch på Internet så är det vanligt att de länkar till dig.

Vilka andra sätt att få trafik förutom SEO rekommenderar du att jobba med, och hur?

Google Adwords är väldigt smidigt och enkelt att komma igång med. Du betalar då per klick för att synas högt upp i Google i annonsplatserna ovanför det organiska sökresultatet. Det fina med Adwords är att du också då får statistik på vilka sökord det ofta klickas på och vad folk generellt har intresse för inom din nisch. (Vi kommer gå igenom detta längre fram i kursen)

Är det bra att anlita någon för att göra SEO eller kan man sköta det själv? Varför, varför inte

Jag rekommenderar alla att åtminstone gå igenom och lära sig de enklaste grunderna inom SEO själva. Det behöver man även om man skulle besluta sig för att hyra in SEO-hjälp i ett senare skede.

Vad är dina bästa tips när det kommer till att on-page SEO?

Ett enkelt tips! Lyft fram det viktigaste innehållet högst upp och absolut tydligast på sidan.

Vilka “words of wisdom” har du till deltagarna?

Att skynda långsamt! Var långsiktig i din SEO-plan. Få hellre en stark och relevant länk än hundra mindre bra länkar. När det gäller inlänkar till din sajt så tänk kvalité framför kvantité. Det som nybörjare ofta också missar är också att Google ibland har stor fördröjning på resultat när det gäller ranking.

Du kan följa Marcus WestbergTwitter. Vill du läsa en till intervju med Marcus, finns en bra (på Engelska) hos SEOexperts.co.uk.

Skriv ett svar