Noa Fridmark – mannen bakom NOA

Hej Noa! Vem är du?
Jag är nog egentligen en urban hippie som pluggat på handels och gillar äventyr.

Du har precis lanserat antistress drycken NOA Relaxation, kan du berätta mer om produkten?
Det är en dryck med naturliga ingredienser som bidrar till minskad stress och ökat fokus. Vi har valt ingredienserna noga i samråd med forskare och bara tagit med örter som verkligen fungerar till 100 %. Det bästa rådet jag kan ge är att prova en flaska själv och känn efter en halvtimme efter du druckit upp en flaska. Det blir ett skönt lugn som infinner sig i hela kroppen.

Hur kom du på idén?
Jag jobbade en massa på ett jobb som jag inte riktigt trivdes med. Det kändes inte meningsfullt och framförallt så köpte jag inte in på de värderingar som bolaget stod för. Så en dag sa jag upp mig och flyttade ut till en ö långt ut i skärgården tillsammans med min hund och flickvän. Det är nog det bästa beslut jag har fattat. Det är viktigt att lyssna på vad man själv vill och inte fastna i samhällets normer eller andras förväntningar. Jag hade ett jättebra jobb och en fin karriär men det kändes inte bra. Att bo ute på ön och titta ut över havet varje dag kändes magiskt härligt. Jag älskade det lugn som infann sig över mig och den närvaron som jag kände. Jag tänkte att det här vill säkert fler känna så jag fick en fix idé om att ta känslan från landet till människor i stan. Så för mig är vår flaska en symbol för att ifrågasätta vad man håller på med. Att fråga sig vad man gör och varför man gör det. Men viktigast av allt: vad man skulle vilja göra, oavsett vad andra skulle tycka. Det är så iden föddes och jag hoppas att den lugna sköna känslan som drycken ger kan få fler att stanna upp och reflektera en kort stund.

Det är modigt att sätta igång att utveckla en ny produkt från början! Hur vågade du satsa på den idén?
Vad är det värsta som kan hända? Att allt ”går åt pipan” och att jag får bo på mammas soffa ett tag. Hur ”hemskt” är det egentligen? Att födas i Sverige är som att vinna på lotto, vi är bland de mest priviligierade människorna i världen. Majoriteten av världens befolkning har det inte alls lika bra som oss. Jag om någon borde ”våga” eftersom jag är så pass privilegierad att jag kan gå min egen väg utan att egentligen riskera så mycket annat än tid.

Hur har du finansierat projektet?
Jag hade inga egna pengar att gå in med men jag utvecklade en stark affärsplan och försökte hitta nyckelpersoner som kunde hjälpa mig att få den att bli verklighet. Sen har jag lagt massor av tid på att hitta rätt investerare. Pengarna i sig är bara en liten del, jag tycker att det är mycket viktigare att ha rätt personer med på tåget.

Hur ska man tänka kring försäljningen?
Jag började tidigt med att gå ut och sälja för att få skarpa ordar, det är stor skillnad från ett gäng vänner som säger att de tycker att det ser bra ut. Det är viktigt att förankra produkten med slutanvändarna.

Vad har varit roligast?
Att förverkliga något som jag verkligen tror på, för mig är det här en symbol för att ta tillvara på de fantastiska möjligheter vi har i vårt land och att se till vad som är viktigt för mig. Jag tror det är superviktigt att försöka lista ut vad man vill och försöka förverkliga det istället för att se till vad som ligger närmast till hands och fortsätta på det spåret.

Vad har varit svårast?
Att hitta vägar runt de 1000-tals hinder som ständigt ställs i vägen utan att tappa fart.

Vad var det bästa du gjorde under hela den här resan – det som du tror betydde mest för era framgångar?
Att sätta ner foten när det inte har känts bra och lägga extra energi för att hitta en lösning som känns bra. Det ger mig inspiration att göra det här helhjärtat så att det blir något som jag är stolt över.

Ni har precis vunnit förstapris i kategorin bästa-premium dryck i världens största dryckestävling World Beverage Innovation Awards – är du förvånad?Ja, absolut. Jag är väldigt tacksam över att ha så fantastiskt duktiga personer att samarbeta med. Vårt designteam på Super Tuesday och No Picnic har varit otroligt duktiga och de är en jätteviktig del i den uppmärksamhet vi har fått internationellt.

Vad är dina lärdomar?
Att det ger utdelning att arbeta fokuserat riktigt hårt under en lång tid. Sen hjälper det såklart att ha en dryck som minskar stress och ökar fokus, det borde alla entreprenörer ha ;)

Vilka 3 tips vill du dela med dig av till deltagarna som är själva är i startgroparna med sina idéer?

- Begränsa inte dig själv, dröm galaktiskt stort.

- Tänk igenom vad du vill och var proaktiv, inför möten, inför en ny vecka och i alla situationer så att du vet varför du gör vad du gör och vad du vill uppnå.

- Försök att njuta så mycket det går av resan, jag tror att den är mycket viktigare än målet, livet är ju en samling av alla dagar. Vad spelar det för roll om du ”lyckas” efter 10 år om du tyckt att ditt liv varit uselt under den tiden?

Hur ser framtiden ut för NOA Relaxation?
Jag hoppas att människor kommer att gilla vår produkt och framförallt det som den står för. Det är ju det som är det viktigaste.

 

För att läsa mer om Noa och Noa Relaxation kolla in Noa Potions hemsida och Facebooksida

 

 

×

Kommentering är avstängd.