Så hittar du leverantörer & produkter att sälja till din ehandel

Foto: mag737737 (CC)

När du startar en ehandel finns det många olika sätt att skaffa produkter att sälja. En del vill sälja sina egna alster, sådant du tillverkat eller hantverkat. Medan andra vill sälja färdiga produkter från leverantörer och märken som redan finns. Hursom – att skaffa produkter till din ehandel är själva grundbulten i din butik och något som är väldigt viktigt.

Har du tillverkat något själv som du ska sälja?

Bra! Då har du gjort grovgörat. Nu ska produkterna bara bli till försäljning också. Först och främst – ta kort på produkten (viktigt!) och lägg upp i Tictail. Och sedan skriver du bra beskrivningar av produkterna, gärna personligt, och förklarar varför de är bra. Glöm ej “specifikationer”, t.ex. mått eller vilka material de är tillverkade av. Detta är sådant många brukar tycka är viktigt när de ehandlar (eftersom de inte kan klämma och känna innan de köper som i offlinebutiker). Kolla detta videoklipp för att se hur du lägger in produkterna i Tictail. Du hittar även mer information här.

Vill du köpa in varor från leverantörer och sälja vidare?

Då är det dags att börja ta kontakt med leverantörer.

1. Googla på de varumärken eller leverantörer du är intresserad av

2. Gå in på deras sajter och hitta en epostadress att maila till (eller ett telefonnummer att ringa)

3. Maila något i stil med:

Hej! Jag heter Marlena Batist och jag är grundare av en webbutik som heter Lattjolajbans, som säljer roliga tshirtar. Just nu letar vi nya leverantörer och vi gillar era produkter.

Skulle vi kunna få en pris- och lagerlista? Hur lång leveranstid har ni och har ni någon undre- och övre beställningsgräns? Kan vi beställa direkt av er eller vilken agent- eller distributör ska vi prata med?

Mvh Marlena
marlena@lattjolajbans.se
070-00 00 00

4. Om du blir vidarebefordrad till en agent eller distributör (ofta har de större varumärkena svenska agenter och distributörer som sköter deras försäljning till handlare i Sverige), skicka samma förfrågan dit.

5. Gör samma sak för ett par olika leverantörer / varumärken, så inte allt hänger på en enda relation

6. När du får svar, kolla deras produkter och bestäm dig för att köpa in 1 exemplar av ett par olika produkter. Obs! Köp inte många produkter. Testa en eller ett par till en början.

7. Beställ! Observera att vissa leverantörer kräver att du har f-skatt (dvs ett registrerat företag). Läs mer om f-skatt här.

8. Lägg upp produkterna i butiken. Ofta finns färdiga bilder till produkterna, det kan du be leverantörerna om, men finns inte det – ta kort, skriv beskrivning och lägg upp enligt Tictailguiden. Voilá! Du kan börja sälja.

Några viktiga saker att tänka på:

* Verka seriös, stava rätt. Leverantörer och större varumärken är ofta noggranna med att sälja till rätt typ av butiker. Att verka seriös och vara välartikulerad ökar chanserna för att de vill sälja till just dig.

* Vissa leverantörer kan skicka direkt till kunden. Dvs, när du får en beställning ber du din leverantör att skicka varan till din kund. Detta gör att du aldrig behöver ligga ute med pengar eller inneha ett lager och är därför ett bra sätt om du inte vill satsa pengar initialt. Ofta blir fraktpriset lite dyrare men det kan det vara värt. Läs mer om Dropshipping här.

* Blanda mycket och gärna! Det gör inget om du tillverkar en del produkter själv men också köper in andras produkter att sälja vidare. Att ha många produkter i sin webbutik är bara positivt.

* Köp in väldigt litet lager från början. Innan du vet vad som säljer, köp bara några stycken. Det smartaste är att bara börja sälja 1-5 produkter och ha en av varje. När de blir sålda, köp in igen istället. Och köp in fler varianter och sorter senare. Börja smått för att se om det fungerar och bygg vidare på det.

* Vill du ha tips på leverantörer? Kolla i vår FB-grupp, prata med vänner eller fråga i forumet på ehandel.se. Börja dock alltid med att Googla. Ofta är det bara att gå in på kända varumärkens hemsidor och leta efter “Distributor Sweden” och så höra av sig dit.

Skriv ett svar