Så skaffar du länkar till din sajt

Att ranka högt i Google handlar mest om att verka vara det mest relevanta alternativet på den givna söktermen. Du ska helt enkelt få Google att förstå att du är den sajt som besökarna tycker är mest relevant när de söker på det du optimerat för (till exempel ‘snygga tshirts online’ för en sajt som säljer tshirts).

Detta handlar framförallt om att ha relevant innehåll och en bra sajt. Google kollar innehållet, mappar alla ord och jämför mot andra sajter. Vilka har bäst innehåll? Dels, kollar Google vilka som har flest bra “röster”. Och röster i Googles fall är länkar. Om en sajt har många bra länkar (alltid kvalitet framför kvantitet!), är den mer inflytelserik än om den har få. Har den dessutom länkar med rätt länktext, t.ex. ‘snygga tshirts’ för en webbshop som säljer tshirts jämfört med en länktext som länkar till din sajt på frasen ‘läs mer här’, ger den ännu mer röster. Och har sajterna som länkar till din sajt många bra länkar till sina sajter, ger de mer än om de inte har så många. Man kan säga att en länk är en rekommendation. En sajt som ses som seriös och trovärdig av Googles och ‘rekommenderar’ din sajt ger mer effekt än en sajt som ses som oseriös. Oseriösa sajter som länkar till dig kan faktiskt snarare stjälpa dig än att hjälpa dig.

Därför, är det väldigt viktigt att få rätt länkar till din sajt. Länkar är det mest effektiva sättet att ranka högt i Google. Det bästa är såklart att göra en så bra sajt så att andra VILL länka till den, utan att du behöver be de om det. Det är den enda hållbara strategin i längden. Så, gör din sajt bättre och du kommer få fler länkar och ranka högre i Google.  Lite hjälp på vägen är dock aldrig fel, varför dessa små tips kan vara en bra startpunkt.

Tips för att få länkar:

1. Be kompisar att länka från sina sajter och bloggar till din sajt

Links is what friends are for! Har du några kompisar med bloggar eller egna sajter inom din niche / område? Be de att länka till din sajt! De bästa länkbyggarna har många kompisar och stort nätverk :)

2. Börja blogga på din sida

Utveckla innehållet på din sajt genom att ha en blogg eller en flik där du kan lägga upp nytt och unikt innehåll. Om din sajt bidrar med bra innehåll till webben kommer andra länka till dig vilket skapar naturliga länkar och du blir belönad med bättre synlighet i sökmotorerna. Om du har en sajt som säljer tshirts, så kan du till exempel skriva om de senaste modetrenderna till hösten eller om en tshirt designer du gillar. Skriver du grymt innehåll som är värt att dela kommer andra sprida det vilket ger dig mer länkar och trafik (kallas även för content marketing).

3. Utveckla ditt nätverk på nätet

Delta i forum, diskussioner, Q&A sajter på nätet och nämn din sajt i svaren för att få fler läsare / köpare att hitta till din sida och få fler länkar. Svara på kommentarer, kommentera på andras bloggar, dela inlägg i sociala medier. Maila relevanta sajter och be dem länka till din blogg! Erbjud att skriva ett gästinlägg eller något annat som skapar värde för sajten. Arbeta helt enkelt aktivt med att utveckla ditt digitala nätverk, i slutändan kommer det att ge bra och långsiktiga resultat.

4. Gör det lätt att dela ditt innehåll

Gör det enkelt för dina läsare att dela ditt innehåll eller följa dig i de sociala medierna. Sätt upp ‘dela detta inlägg på Facebook / Twitter / Google+ / Email’ etc knappar likväl som ‘Följ oss på Facebook / Twitter’. Detta hjälper dig att utveckla ett community (se punkt 3) samtidigt som det ger mer värde till ditt innehåll genom ökad synlighet.

5. Gör en bloggtävling, eller hitta andra sätt att få bloggar att länka till dig

Få bloggar, sådana som skriver om sådant din sajt handlar om, att skriva om din sajt och länka till den. Ibland går det att bara fråga om de vill länka till din fina sajt, ibland kanske det krävs något mer. Du kan erbjuda de att lotta ut någon av dina ehandelsprodukter mot att de länkar till din sajt, eller så mailar du 20-50 bloggar och säger att ‘vi lottar just nu ut något fint till de som länkar till oss, skriv om oss, länka och du kan vinna ett fint pris!’ och så gör en tävling av det. Du kan också erbjuda dem att skriva ett gästinlägg som publiceras på deras sajt.

6. Lär dig mer om grunderna i SEO och håll dig uppdaterad

Det är bra att få lite mer koll på SEO än vad som ryms i denna guide. En bra nybörjarguide är Moz Länkguide för nybörjare. Det ändras en del inom SEO också så håll dig uppdaterad om trender inom branschen. Samtidigt så kommer Google aldrig straffa dig om du, liksom dem, har användaren i fokus och är mån om att tillföra värde till webben. Tänk alltid kvalitet i allt du gör!

Länktips för det senaste inom SEO:

  • SEOforum, sveriges ledande SEO-forum
  • SEOmoz, världens kanske mest inflytelserika SEO- blogg
  • SEOBook, en av världens största SEO-bloggar
  • Matt Cutts, jobbar på Google med att hantera SEO-frågor

Skriv ett svar