Samuel Larsson om WordPress

Vi tog ett snack med Samuel Larsson som är grym på WordPress. Enjoy!

Vem är du?

Jag håller på att uppfinna en grym elevator pitch som verkligen får min personlighet att komma i kod dager, men är inte riktigt framme än. Kortfattat: 35 år, Smålänning i hjärtat, Stockholmare på eniro, gillar att laga mat och lyssna på musik. Jobbar på en designbyrå som heter Äventyret.

Vad är fördelarna med att använda sig av WordPress?

För att göra en webbplats som är större än en visitkortsliknande hemsida behöver man ha en adminmiljö där man kan jobba med innehållet, ändra bilder och texter osv. WordPress adminmiljö är gratis och jag slipper sätta upp koden för att få alla de där bakomliggande processerna för att spara innehåll, ladda upp bilder osv att fungera. WordPress är gjort så att man får adminmiljön men bestämmer hur sidan ska se ut för besökaren själv. Jag bygger allt som besökaren ser och upplever själv i html, css och javascript. Men för den som inte har lärt sig sånt än kan man välja mellan tusentals olika utseenden och sen börja anpassa dem själv så att man får en egen touch (om man vill). WordPress kallar de här “utseenden” som jag säger för teman.

Vad är nackdelarna med WordPress?

Jag har svårt att få det att räcka till som intranät och e-handel till exempel. Då krävs mer än i allafall vad jag kan få ur wordpress. Då menar jag tex säker kortbetalning, att användaren har egna kompislistor och inbyggt meddelandesystem bakom inlogg etc etc. Det finns bra kodtillägg som också är gratis och som man lägger till enkelt (det heter plugins) för att få på plats tex e-handels funktioner. Själv väljer jag hellre då något annat än wordpress, något som från början är gjort för att vara tex en webbshop.

WordPress har mycket funktioner under huven, men oftast använder jag rätt lite av det. Då kan jag på ett teoretiskt plan tycka att det hade varit fint att kunna sätta ihop sin egen grundinstallation utifrån vad man behöver istället för att få allt och bara använda en procent av det, i mindre projekt. Men praktiskt är det inget problem, det är ju inget som tex får användaren att uppleva sidan som konstig eller så.

Finns det något annat system som du skulle rekommendera eller är det WordPress som gäller? Varför, varför inte?

Det beror helt på vad som ska göras, så svaret får bli väldigt generellt. Drupal är bra för den som kan lite kod i utgångsläget när wordpress inte riktigt orkar fram. Shopify är som wordpress fast för e-handel. Det är grymt om man får hjälp av en bank med egen gateway för att få ned transaktionskostnaderna som kommer med de inbyggda (såsom paypal).

Vad är det absolut bästa med WordPress enligt dig?

När man gör ett tema använder man ofta wordpress egna funktioner för vanliga grejer. WordPress har nämligen gömt långa och krångliga funktioner och anrop i “förkortningar”. Så istället för 20 rader kod för en basic grej använder man bara ett kort ord för att berätta vad man vill ska hända. Så att man sparar tid och kan göra dynamiska sidor på ett enkelt sätt blir svaret.

Vilken är din favoritfunktion /plugin i WordPress? Varför?

Det får nog bli de utvalda bilderna i kombination med att kunna sätta många bildstorlekar i functions.php. Det är användbart. Svåraste frågan hittills. Jag gillar mycket: ;)

Conditional tags använder jag extremt mycket. WordPress har själv koll på om den visar startsidan, listsida eller tex artikelsida. Då kan man skriva in förändringar, tex om detta är en startsida visa ditt och datt, är detta en artikelsida gör såhär och såhär.

Har du några smarta tips på hur man kan anpassa designmallar i WordPress?

Hitta ett tema du gillar men ändå ser enkelt ut och labba med det för att lära dig hur ett tema (alltså designmallar) fungerar. Ändra i koden och se vad som händer. Få kläm på Css.

Vi har vissa deltagare som vill starta forum, har du några tips på hur man gör det i WordPress?

Jag är nyfiken på att testa bbPress nån gång, men har inte gjort det hittills. Det finns som plugin men också som ett eget system men som man integrerar i wordpress. En bra grej med det är att det är WordPress-folk bakom bbPress så man vet vad man får. Kanske finns det bättre system för just forum än wordpress? Är dåligt insatt i detta.

Har du några andra tips för deltagarna? Vad är värt att tänka på när du startar din wordpresssajt för första gången?

1. Börja i god tid innan sidan måste vara klar och ta det inte så allvarligt i början. Labba runt och lägg upp fejkinnehåll för att se att den designmall (eller tema) du valt säkert fungerar som du vill.

2. Inse att det finns massor av fina sajter som har noll besökare och fula sajter som är extremt populära. Fokusera på ditt innehåll och se till att du säger något eller är en resurs som faktiskt spelar roll. Innehållet kommer att göra sajten lyckad så länge inget ser asfult ut och länkar fungerar. Ta hjälp av google analytics för att se vilka sidor som inte har trafik och fundera på varför.

3. Ta hjälp av någon som INTE är insatt i vad du gör och titta på när den besöker sajten för första gången. Ställ inga ledande frågor men ge uppdrag. Tex: “Kan du förklara för mig vad den här sajten säljer?” eller “Vem är kontaktperson för företaget?”. Självklart ska frågorna vara de som du vill att besökaren ska göra på din sajt. Du kommer att hitta missförstånd som kan rättas till genom att ge länkar andra namn, flytta om vissa rutor och delar i sajten längre upp eller längre ned på sidorna osv. Allt för att få besökaren att fatta grejen med minimal insats.

4. När du gjort steg tre och ändrat om lite, fråga en kompis som är grym på färg, form och typografi. Fråga efter de fem saker som den först skulle rättas till formmässigt. Fundera över om du håller med innan du fixar.

Skriv ett svar