Vasilis Mavroudis Guerilla Office – ett kontor för alla!

Hej Vasilis! Vem är du yrkesmässigt?
Jag är grundaren av Guerilla Office, men om jag skulle kategorisera/klassificera mig enligt det gamla sättet så skulle jag säga att jag är en hoppjerka, dvs att jag skapar en massa olika projekt och sammanhang och hela tiden drivs av att göra någonting nytt, lära mig nya saker och utvecklas.

Du startade Guerilla Office, vad är det egentligen?
Guerilla Office är någonting så enkelt som ett nätverk för entreprenörer, ett sammanhang där vi kan träffas och jobba tillsammans.

Hur kom du på idén?
Idén kom när jag reste runt i mitt tidigare arbete och jobbade från olika kaféer, lounger och andra inspirerande ställen och träffade många duktiga och intressanta människor. Då tänkte jag att det skulle vara kul ifall någon kunde göra något åt det där någon gång… Antar att det blev jag!

Du tycker om att hjälpa andra med affärsplanering, vad är första steget efter att du kommit på din idé som nyföretagare?
Tja, du menar efter att man blir entusiastisk och exalterad och undrar varför ingen har kommit på det här förut? Det är då man börjar med att undersöka grundligt ifall det är en bärande affärsidé, kanske finns en orsak till att ingen har gjort det förut…

Genom en bra undersökning så får man reda på hur marknaden ser ut, hinder och möjligheter, potentiella samarbetspartners och kunder. Många gånger har man gjort en enkel undersökning, det är så man kom fram till idén från första början, så därför är detta viktigt för att kunna se hur landet ligger och vilket nästa steg som är smartast att göra och vilken väg man ska ta.

Hur ska man tänka kring finansiering av sitt projektet? 
Det viktigaste: Behövs det? Många idéer och projekt kan man starta med det som man redan har: dator, telefon och sig själv. Börja där och sen leta efter kapital och finansiering. Oftast är det bäst att börja organiskt, dvs att ta in kunder som betalar för dina produkter/tjänster och på så sätt skaffa dig erfarenhet, nätverk och rykte innan man letar efter extern kapital.

Det är en helt annan förhandling när potentiella investerar kontaktar dig när du har fått lite traction än ifall du skulle kontaktat de från dag ett, jag lovar!

Hur ska man tänka kring marknadsföring och försäljningen? 
Tja, var ärlig. Kan du detta och du tycker att det är kul, så gör det. Men är det en sak som du inte tycker om att göra så försök att hitta någon som kan hjälpa dig med det eller kanske tom kan sköta det åt dig! Dock är det viktigt att alltid ha en plan, för denna del är minst lika viktig som att ha en bra idé. För vad spelar världens bästa idé för roll ifall ingen någonsin får reda på den? Därför är marknadsföringen livsviktig!

Hur bestämmer man om det är värt att fortsätta med sin idé eller om man ska prova något annat?
Återigen, var ärlig mot dig själv. Har du kört på ett tag och ingenting händer så kanske det är dags att göra något annat. Det är svårt, jag vet. Har själv fått göra det några gånger, men det är en del av livet som entreprenör. Är det en idé som du verkligen älskar och du ser att det finns en stor efterfrågan, så gå igenom alla dina alternativ. Det kan vara allt från att lägga den på hyllan ett tag tills världen har kommit ikapp, till att du kanske inte är rätt person att genomföra den och du ska börja se dig om efter bra partners. Men, börjar det kännas jobbigt, kostar pengar, går inte framåt och man vantrivs, så är det också säkra tecken på att det är dags att prova något annat!

Vilket råd brukar du ge oftast?
Kommunicera mycket och ofta! Hela tiden, då slipper man många problem och man kan fokusera på det som man helst av allt vill göra. Kommunicera med dina kunder, samarbetspartners, anställda, kollegor, delägare och framför allt, med dig själv!! Var alltid ärlig mot dig själv med vad du gör och varför.

Vad är det bästa du gjort under ditt entreprenörskap? Det som du tror betydde mest för GOs framgångar?
Att faktiskt börja innan jag “var klar” med alla förberedelser. Jag körde igång och såg till att så många personer som möjligt inom branschen fick reda på det. Jag nätverkade för fullt och började min MVP medan jag fortsatte att bygga på de stora planerna.

Har du något tips du vill dela med dig av till deltagarna som är själva är i startgroparna med sina idéer?
Ja, det är klart! Mitt tips är: kör på! Seriöst, jag vet att det låter löjligt, men börja bara! Det är mycket som kommer att ske under vägen som inte går att förutse nu, men för att dessa saker ska ske så måste man våga att börja! Mitt favorit exempel är den gamla devisen som brukar användas urskuldande: “hen råkade bara vara rätt person på rätt plats”. Det är bara skitsnack! För att vara rätt person på rätt plats så krävs det många års av förberedelse, det är inget som sker bara så där.

Mitt tips är alltså: Kör på så att du kan vara rätt person på rätt plats!

 

Finns Guerilla Office i din stad? Här kan du checka in Guerilla Office hemsida samt vilka dagar och platser de träffas!

×

Kommentering är avstängd.